Bestellen | Kerstversiering uit de oude doos 1875-1975


kerstversieringOmdat er op het gebied van oude kerstboomversiering weinig bekend was in Nederland ben ik 35 jaar geleden begonnen om daar onderzoek naar te doen. De resultaten daarvan zijn te lezen in het Nederlandstalige boekje “Kerstversiering uit de oudedoos 1875-1975” deel 1.
U kunt daarin lezen hoe de kerstboomversiering vaak van moeder op dochter overging en dat wij daarom vandaag de dag nog steeds oude versiering aan kunnen treffen. Verder laat ik met voorbeelden zien hoe kerstballen gemaakt worden. Welke materialen daarvoor gebruikt werden en in welke tijdsperiode. De grote hoeveelheid afbeeldingen die in het boekje te zien zijn hebben menig (beginnend) verzamelaar al in vervoering gebracht. Vooral de pagina’s waar de versiering in tijdsperiodes is ingedeeld wordt voor vergelijking met de eigen collectie gebruikt! Honderden afbeeldingen van kerstboomversiering, prentbriefkaarten, slingers, waskaarsen, kerststallen, en niet te vergeten uitleg over de dopjes en knijpers.
Deel 1 is de leidraad voor de beginnende verzamelaar en handelaar.

kerstversieringIn deel 2, die 16 pagina’s dikker is geworden, ben ik op de ingeslagen weg verder gegaan. Meer dan 400 foto’s waarop 700 kerstboomversieringen te zien zijn. Als aanvulling op deel 1 zijn de vroegere vriendjes, die naast Piek vanaf 1900 in de kerstboom hingen, te zien. Aanvulling op deel 1 en rare voorwerpen die in de boom of er onder te zien waren. Chocoladevormen, zoetwaren, prentbriefkaarten, verlichtingsdozen, kerstman afbeeldingen op noodgeld en uitleg over oude bomen; eigenlijk te veel om hier allemaal te beschrijven.
Eén van de hoofdstukken gaat over de kerstbalproductie van de “Eerste Nijmeegse Glasblazerij” (E.N.G.). Veel E.N.G. producten zijn in deel 2 en later in 3 afgebeeld.
Meer zal ik over deel 2 niet verklappen want zoiets moet je toch zelf zien en niet te vergeten LEZEN! Deel 2 is een totaal nieuw boek waar deel 1 dus niet opnieuw in is afgedrukt.

kerstversieringDeel 3, dat net als deel 2 maar liefst 64 pagina’s bevat met 282 afbeeldingen met daarop 434 versieringen, staat in het teken van ontdekkingen. Is de eerste glazen kerstboomversiering niet gemaakt in Lauscha maar in Bischofsgrün? Of is de kerstbal ontstaan uit de kraal die rond 1800 in de Schäppel werd verwerkt? Deze hoofdstukken, met vele afbeeldingen van kerstballen uit de periode 1830-40, zijn zelfs in Duitsland ingeslagen als een bom! De geschiedenis van de glazen kerstboomversiering heeft door mijn onderzoeken een nieuwe dimensie gekregen en zal vooral door de Duitse auteurs herschreven moeten worden. Een uitgebreid hoofdstuk over de Nederlandse productie is gevuld met vele afbeeldingen evenals de hoofdstukken over de Belgische AJEKO kerstbal, Tsjechische, Japanse en Amerikaanse versiering. Ik besluit met een artikel over de vroegste kunststof kerstboomversiering toen men die in de boom ging hangen.
Op de titelpagina staat een code. Deze kunt u op de homepagina, “kerstversiering” bij het icoon “afgeschermde gedeelte”, invoeren. Dan krijgt u alle afbeeldingen van deel 3 uitvergroot in beeld.