Kleurlingen

Deze verhandeling was eerst geplaatst in de rubriek ‘Onderwerpen’. Omdat verzamelaarster Lyda gevraagd had om meer aandacht te schenken aan de kleurling heb ik dat onderwerp aangekaart. Dat zij een versiering aangekocht had als “Antiek” terwijl het een vrijwel nieuwe versiering was is hieronder te lezen. Omdat haar vraag aan mij “of het om een Antieke versiering ging”opgelost is en omdat er weinig respons is gekomen op ‘kleurlingen’ is het nu in de rubriek ‘Opletten’ gezet.


De reactie van Berry was dat de Zwarte Madonna afkomstig was uit een collectie die voor enkele jaren te koop was bij de Bijenkorf. Hij heeft in zijn documentatie gezocht en kwam de hieronder afgebeelde drie figuren tegen die in dezelfde serie hoorden.

Kijk eens naar de vleugels van de engel. Kwade lieden halen het moderne dopje er af en vervangen dat door een ouder dopje en bieden dan deze producten aan als antieke kerstversiering. Een argeloze verzamelaar trapt daar in en is niet alleen veel geld kwijt maar ook een illusie armer. OPLETTEN!
Waar blijven de echte oude kleurlingen?

Lizette heeft 2 Madonna’s op verschillende plaatsen gekocht en ze hebben het zelfde (nieuwe) dopje. De hoogte is 13 cm en de spanwijdte van de vleugels is 5 cm. Ik hoop dat U iets geleerd heeft van deze uitleg en dat er niet zo gauw meer gekocht wordt als er ‘Antieke’ kerstversiering wordt aangeboden!!

Deze 6cm hoge bal heeft een beschildering van twee engelen. Wat opvalt is dat de engelen een zwarte huidskleur hebben. Zeer zeldzaam. De bal heeft aan de onderzijde een ingedeukte bodem die bedekt is met een donkere kleur. In mijn bezit zijn twee van dit soort versiering. Bij beide lijkt het of de donkere kleur bestaat uit kaarsenwalm!!! Wel typisch dat ze beiden die walm hebben. Zijn er verzamelaars die ook zoiets in hun bezit hebben? Of heeft u zo’n bal waarvan de bodem een andere/geen kleur heeft? Laat het weten of stuur een foto.