Weihnachtsmusea in Duitsland bezoeken


Weihnachtsmusea in Duitsland bezoeken (vervolg)Op weg naar Neustadt bei Coburg

Na Rothenburg gaan we 180 km verder op pad naar de plaats Neustadt bei Coburg waar de firma Inge-Glas Werkstatte is gevestigd en waar een museum bij is. (4 uur over gedaan). We hebben een toeristische route gereden want de omgeving is dat ook waard. Mooie uitzichten op de veelal goede wegen. Via Steinsfeld naar Burgbernheim gereden. Badwindsheim, Neustadt an der Aisch, Diespeck, Gerhardshofen, Dachtsbach, dan buigen we bij Hochstadt af naar Forchheim. Dan via Ebermannstadt, Muggendorf, Steitberg, Waischenfeld naar Hollfeld. In Hollfeld naar noordelijke richting gaan en dan de S1219 opzoeken. Weismain, Altenkunstadt. Bij Burgkunstadt links aanhouden en dan links naar Trieb, Michelau, Neuensorg, Bieberbach, Kleingarnstadt, Kemmaten. Via de weg “Aussiedlerhof” kom je dan in Neustadt bei Coburg op de goede plek, bij een rotonde, uit. Aan de overzijde van die rotonde staat de Werkstatte van Müller Blech aan de STERNENWEG 2. Parkeerplaatsen om het gebouw. Beneden is er een grote variatie te zien van nieuwe kerstboomversiering maar boven is het museum.

Hier zijn veel vitrines ingericht waar vanaf de verspiegeling met lood, de geschiedenis is weergegeven. Een prachtige collectie van gietijzeren boomstandaarden, popjes van watten, glazen versiering etc., teveel om op te noemen. De eigenaar, Müller-Blech, heeft in de 50er jaren veel oude mallen van Oost naar West-Duitsland gesmokkeld en heeft daar toen een nieuwe productielijn mee opgezet. De honderden mallen zijn ook in het museum te bewonderen.

Richting Lauscha

Vanaf het museum moet je noordelijker even de weg zoeken (L 1151) richting Sonneberg om naar Lauscha (45 km verder) te kunnen komen. Dat is dus dwars door de stad. Vanaf Sonneberg zijn er twee mogelijkheden om in Lauscha te komen. 1e: Hüttensteinnach, Blechammer, Steinach doorrijden en dan krijg je later een afslag Lauscha. De 2e mogelijkheid is, als je van een mooi bergwegje houdt: vanuit Sonneberg de weg nr 89 zoeken. (Bij de 89 linksaf en gaat de weg omhoog) En dan via Mürschnitz op de Sonnebergerstrasse/ Eisfelderstrasse rechts de afslag nemen van Mengersgereuth-Hämmern. NA Hämmern rechtsaf en die prachtig slingerende weg brengt je dan ook in Steinach waar je op de kruisende weg (Lauscha is slecht aangegeven) links moet afslaan.

Susan heeft tijdens een bezoek aan Lauscha deze foto gemaakt op een mooie zomerse dag.

In Lauscha aangekomen zijn er weinig kamers te huur maar er zijn een paar hotels. Het museum is gevestigd in de Oberlandstrasse 10. Dit is de straat haaks op de spoorweg in het centrum.
Ik dank de directeur Schlüter en zijn assistent Birth voor de prettige ontvangst en voor de informatie die ik verkregen heb over o.a. de luchter. Als aandenken ontving ik van de directeur nog een oude catalogus van rond 1900. De firma Wilh. Müller Pfeiffer & Sohn was nog familie van hem maar omdat ik zoveel onderzocht mocht ik de catalogus van hem hebben (zie ook blz. 61 in deel 2).


Verder zijn er in het dorp op verschillende plaatsen winkels waar glasblazers hun kunsten tonen. Boven in Lauscha, op ruim 700 meter, werkt de vrij jonge glasblazer en modelleur; Michael Haberland in de Kreuzstrasse 18. Die moet u even bezoeken. Hij heeft in het verleden een glasblazerij overgenomen en levert hoofdzakelijk aan bedrijven maar voor een Hollander die geïnteresseerde is maakt hij tijd vrij heeft hij mij beloofd. Michael heeft, bij de grootvader van zijn vrouw, een kist op zolder gevonden waar de oude mallen nog inzaten die ZIJN vader al gebruikte in de periode 1920-30. Tevens hebben wij er een monsterdoos kunnen bekijken waar de producten van uit die tijd inzaten en een paar oude catalogi. Kijk eens op zijn site want bij hem kun je ook een vakantiewoning huren.Als u wandelend naar boven gaat, (vanuit het museum moet je helemaal naar boven de straat volgen, bij de winkel rechtsaf en dan 1e rechts) wees er dan op bedacht dat het een erg steile klim is en dat het de kuiten doet branden. Gaat u met de auto dan moet u noordelijk het dorp bijna uitrijden en dan links via de Ahornstrasse en de Ringstrasse naar de Kreuzstrasse zien te komen.


Hier nog een afbeelding van de Hyacint die Netty kreeg van Michael. Omdat er steeds meer vraag is naar bloot heeft Michael de torso’s van mannen en vrouwen in zijn collectie opgenomen.

Zoals ik al vermeldde zijn er verschillende glasblazers te bewonderen maar bij de grote fabriek, midden in het dorp aan de doorgaande weg, kunt u ook de moderne glasproducten, die uit de oven komen, bekijken. Bij een antiekzaak aan de doorgaande weg is altijd wel iets te vinden dat met het verleden van Lauscha te maken heeft.In Lauscha werd mij door Peer Müller, van Weihnachtsland, nog aangeboden om daar een tentoonstelling te houden maar daar heb ik vanaf gezien. Er zijn daar geen vitrines en om de oude kerstversiering open en bloot op te hangen lijkt me niet verstandig.


Nog even vakantievieren

Netty en ik zijn, nadat we Lauscha bezocht hebben ondergedoken in Saasfeld. Een stad waar je makkelijk een slaapplaats kunt vinden door je even te melden bij de “Information” op het Marktplein. Vanuit Saasfeld kun je dan verschillende plaatsen bezoeken die de moeite waard zijn. Weimar, Jena en Erfurt om er maar eens een paar te noemen maar ook in de directe omgeving zijn veel dorpen een bezoekje waard. Vanaf Saasfeld zijn we voor de terugreis naar Nederland, via de kleine wegen, naar Kassel gereden en vandaar de Autobahn genomen. Na 540 km waren we weer bij Arnhem.


Nieuwe ontwikkelingen

Nadat Loes en ik in 2009 Rothenburg bezocht hadden zijn wij op weg gegaan naar een bergdorpje waar wij toen onderzoek gedaan hebben naar glazen kerstversiering die aan de binnenzijde met tin/lood verspiegeld is. Dit onderzoek heeft zoveel nieuwe feiten aan het licht gebracht dat de geschiedenis over de “oudste” glazen kerstversiering en waar die gemaakt is, herschreven moet worden. De gegevens zullen in een volgende uitgave van “Kerstversiering uit de oude doos” vermeld worden.
Ik hoop voor de liefhebbers dat ik ze een beetje wegwijs gemaakt heb en wens ze een prettige reis toe. Zijn er nog vragen; mail mij gerust.

Kijk voor gegevens en openingstijden op de volgende adressen: