Beste verzamelaar


Zoals ik al op de HOME-pagina aangegeven heb ben ik gestopt met het verzamelen en onderzoeken van antieke en oude kerstboomversiering. Mijn jaren van onderzoek heeft als resultaat gehad dat er drie delen zijn verschenen van “Kerstversiering uit de oude doos 1875-1975”. Extra onderzoeken, en hoe ik over bepaalde zaken denk, heb ik beschreven in verschillende artikelen op de site zodat een ieder die geïnteresseerd is dat kon/kan lezen. Dat de teksten op de site, maar ook via Marktplaats vaak vreemde reacties hebben opgeleverd, is ook iets waar ik mee geconfronteerd werd. O.a. de oplichters praktijken van gewetenloze handelaren heb ik aan de kaak gesteld. Jammer is dat die oplichters zich verlagen door mij mails te sturen met daarin scheldpartijen of zelfs bedreigingen! Waar hebben wij het over! Is dat de wereld waarin wij nu leven? Als ik dat soort reacties allemaal zou moeten beschrijven zou dat een volgend boek opleveren. De tijd die ik in onderzoeken, o.a. veel reizen naar het buitenland, en het beantwoorden van de honderden mails per jaar, begint mij te veel te worden. Ook de leeftijd en gezondheid van mij en mijn vrouw Netty speelt een rol. Ik vind het wel goed zo.

Gelukkig heb ik in al die jaren dat mijn site vanaf 2000 aanwezig is op het internet en mijn boeken verschenen zijn, honderden positieve reacties gehad die mij veel genoegen doen. Dan weet je ook weer waarom je dit alles gedaan hebt en de kosten voor het in stand houden van de site niet voor niets zijn geweest. Verder vind ik het erg jammer dat het vaak eenrichtingsverkeer is. Daar bedoel ik mee dat er weinig interesse is van andere verzamelaars, op enkelen na, om eens onderzoek te doen. Zelfs een bezoek brengen aan musea waar oude kerstversiering te zien is, blijkt teveel moeite. Regelmatig ontving ik in al die jaren mails met foto’s en de vraag of het om antieke of oude versiering ging. Zonder kennis van zaken blijken veel verzamelaars aankopen te doen! Ook hier zou ik een boek over kunnen schrijven.

Ik heb mijn keuze gemaakt en vanaf 2013 is er verkoop geweest van o.a. de dubbelen uit mijn collectie. Meer dan 700 liefhebbers hebben de moeite genomen om naar de Botlek 30 in Zwolle te komen. Zij hebben ook nog mijn eigen collectie, die steeds kleiner werd, kunnen bewonderen. De bezoeker werd door mij op de hoogte gebracht waarop te letten bij een aankoop. Ook het laatste van de collectie is nu verkocht! Op 24 december 2022 heb ik in Hilversum bij radio 5 mijn laatste interview gegeven over de antieke- en oude kerstboomversieringen waar ik 36 jaar met hart en ziel mijn tijd aan heb besteed.

De boeken die ik in de afgelopen jaren gemaakt heb en in eigen beheer zijn uitgegeven waren een succes maar zijn nu bijna, op enkele van deel 1 na, uitverkocht. Een verdere herdruk komt er niet meer! Tenzij een uitgever of particulier de rechten van de boeken van mij over gaat nemen. Boeken die het verdienen om in een andere taal de wereld te veroveren. Ik wil u er wel op wijzen dat er geen kopieën van de boeken gemaakt mogen worden want zodra ik dat verneem, zal ik aangifte bij de politie doen. Het is maar dat u het weet.

Ik hoop van ganser harte dat er eens iemand op staat die net als ik, er veel tijd en geld in wil steken om verderonderzoek te doen naar de achtergronden van de antieke en oude kerstversiering.