Overzicht artikelen


Made in Belgium


Ik ontving van Jan en Bea een mail met de volgende gegevens:
“Zo heb ik een kerstbal in de vorm van een champagnekurk in mijn bezit waarbij op het (originele) dopje "made in Belgium" staat. Nu weet ik als goede Belg ;-) uiteraard dat we bekend zijn om onze Ajeko ballen, maar blijkbaar zijn er ook nog andere in België vervaardigd, of wil dit enkel zeggen dat het dopje van Belgische makelij is? Kan je eventueel ook bij benadering de leeftijd van deze bal inschatten, en wat weet je eventueel nog van het vervaardigen van andere kerstballen dan Ajeko in België?”.


kerstbal in de vorm van een champagnekurk kerstbal in de vorm van een champagnekurk

Mijn antwoord was:

“Dag Jan en Bea,
Bedankt voor de mail en foto’s. Eindelijk een goede Belg; ik verbaas mij namelijk al jaren waarom er in België door de verzamelaars zo weinig onderzoek is geweest naar andere productie als die van Ajeko. Ik geef dat ook in mijn artikelen over Ajeko aan maar blijkbaar zijn er weinig verzamelaars die de moeite willen doen om eens te kijken of er andere bedrijven waren die kerstversiering maakten. Nu dus een dopje met “Made in Belgium”. Eindelijk!

Vraag: is de kerstbal van dik glas of net zo dun als de kerstversiering uit Duitsland etc.?
Het dopje doet mij denken aan aluminium en lijkt wel wat op die welke ik afgebeeld heb van de GDR op blz. 14 van deel 1. Die is van NA 1970! Het lijkt mij niet dat het dopje als een “export” artikel gezien moet worden maar duidelijk gemaakt is voor een bedrijf die ook de ballen maakte. Maar ja, wie ben ik.
Vroeger maar ook nu nog worden producten in andere landen gemaakt en wordt de naam van het land, van de besteller, er opgezet. Of zoiets met kerstballen gebeurde is nog nooit bewezen. Ik bedoel dus dat bijv. een Duitse firma kerstballen maakte voor een Belgische besteller en dat dan op het dopje “Made in Belgium” moest staan. Ik zal eens op de site de foto’s plaatsen met een vraag.

Nogmaals: ik verbaas mij dat jullie de eersten zijn, terwijl er honderden Belgische verzamelaars zijn, in al die jaren die mij een foto zenden met zo’n dopje. Kan me niet voorstellen dat er maar 1 Belgische kerstbal gemaakt is.

Groeten, Egbert”.


kerstbal in de vorm van een champagnekurk kerstbal in de vorm van een champagnekurk

Hun antwoord hierop was:

“Dag Egbert,
Alvast bedankt voor je snelle reactie. De kerstbal is van zeer fragiel dun glas en niet zoals de Ajeko ballen van steviger dik glas. Ik kan me echter ook niet voorstellen dat ik de enige ben die zulk een exemplaar (made in Belgium) bezit. De champagnekurkvorm ben ik echter ook nog nergens (op het internet of de in mijn bezit zijnde literatuur) tegengekomen! We zetten onze zoektocht verder.

Vriendelijke groeten, Jan en Bea”


U ziet dat er nog steeds vragen zijn over de kerstbalproductie in België. Ook in mijn deel 3 in het hoofdstuk over AJEKO benoem ik dat! Aan u, (Belgische) verzamelaars, de taak om die vragen eens op te lossen. Stuur u gevonden gegevens maar in zodat ik ze op de site kan plaatsen.kerstbal gemaakt in BelgiëNadat het artikel “Made in Belgium” op 14 januari 2014 op de site was geplaatst ontving ik op 2 februari van Andre een mail met een paar foto’s. Hij schreef: “Hallo Egbert, met veel bewondering bekijk ik regelmatig uw site om met name de diverse verzamelaarsbomen, nieuwste aanwinsten en recentere artikelen te lezen. Mijn verzamelgebied is de u welbekende Belgische Ajeko waarvan ik er momenteel zo een 160 verschillende modellen van verzameld heb. In een partijtje oude en antieke kerstballen ben ik een “gewone” kerstbal tegengekomen met een dopje “made in Belgium”. Navraag bij mijn Belgische medeverzamelaars leverde niets op en nu ben ik nieuwsgierig naar de leeftijd, herkomst (producent?) etc.”.
Andre geeft aan dat hij mijn artikelen leest maar het al geplaatste over “Made in Belgium” dus niet! Tja! Dat mailde ik hem dan ook terug. De door hem meegestuurde foto’s lieten een kerstbal zien zoals ik hierboven afgebeeld en beschreven heb en die door Jan en Bea ingezonden zijn. Op een foto van Andre is het dopje en de schouder van de kerstbal duidelijker te zien dan op de hierboven afgebeelde van Jan & Bea. Daarom nogmaals de bovenzijde van de champagnekurk met dopje. Goed te zien is dat de kleurstof op het glas gespoten is. Verschillende verzamelaars die dus vragen hebben over kerstversiering met een zelfde vorm en een dopje met de tekst “Made in Belgium”.
Op 6 maart kwam bij mij een mail binnen van een Belgische verzamelaarster: Over het artikel “Made in Belgium” had zij nog een opmerking: “Nog eens op uw site gaan rondsnuffelen en bij "Artikelen en FAQ" zag ik "Made in Belgium". Ben natuurlijk onmiddellijk gaan kijken. In mijn verzameling heb ik twee dergelijke "stoppen", maar bij mij zijn die allebei beschilderd als paddestoeltjes. Kan zijn dat de beschildering niet origineel is, tenzij mogelijk Pools, maar door een eigenaar opgesmukt, maar heb ze wel afzonderlijk en met hele tussentijd, gevonden. De dopjes zijn mogelijk niet origineel, eentje is gemerkt "Germany" en de andere ongemerkt. Foto van beide hierbij, eentje voorkant en de andere achterkant. Geen bezwaar dat u de foto's gebruikt, maar zoals steeds, wens ik nog altijd anoniem te blijven.”

kerstbal gemaakt in BelgiëDe foto laat de twee beschilderde champagnekurken zien die door de huisschilder? als een paddenstoel gezien wordt. Dat de hobbyist de vorm als een paddenstoel ziet is niet vreemd gezien de vorm van de champagnekurk. Keurig het huisje van de kabouter weergegeven en als je niet beter zou weten geloof je dat het om een paddenstoel gaat. Ik schreef hiervoor al dat op de foto van Andre goed te zien is dat de kleurstof opgespoten is. Dat impliceert dat het om de originele kleur gaat van de kerstbal. De beschilderde van de Belgische verzamelaarster zullen dan ook als huisvlijt gezien moeten worden. De twee eerste aanmeldingen hebben volgens mij het originele dopje. Bij de beschilderde zijn ze verwisseld. Gaat het nu om een Belgisch product of wordt de besproken versiering in een ander land gemaakt en heeft de opdrachtgever de wens geuit dat er een dopje op moest die de suggestie wekt dat het om een Belgisch product zou gaan? In deel 3 op blz. 37 beschrijf ik die problematiek m.b.t. “Made in Holland”. Van Andre vernam ik nog dat zijn kerstversiering afkomstig was uit een grote partij die hij in Noord-Nederland, in de buurt van Emmen, gekocht had van een andere verzamelaar. Omdat Andre Ajeko verzamelaar is zou het mogelijk zijn dat hij een partij Ajeko gekocht heeft en dat daarbij die kerstbal met het dopje “Made in Belgium” zat. Deze vraag heb ik hem gezonden en zijn antwoord was: “bij wie ik ze gekocht heb is geen Ajeko verzamelaar en het is niet waarschijnlijk dat die andere verzamelaar de partij in België gekocht heeft”. Gezien deze gegevens kan de besproken kerstversiering ook voor de export gemaakt zijn. Krijg dit nog een vervolg?
Het moet toch mogelijk zijn Belgische vrienden dat jullie eens een onderzoek gaan doen in de Belgische archieven? Dat laat je toch niet over aan een Nederlander? Veel succes.