Onderwerpen | Mijn lieveling | Verzamelaarsbomen | Periodes | Mooiste aanwinst | Literatuur en TV | Tentoonstellingen | Opletten

Glasogen op kerstversiering

Glasogen op kerstversiering zijn erg zeldzaam. Bij o.a. vogels-poppengezichtjes en kerstmannen komen ze voor. De prijzen zijn er dan ook naar. Vele tientallen euro’s verschillen ze met de versiering waar géén glasogen in verwerkt zijn. De laatste jaren zijn er vele aangeboden op verkoopsites als E-bay en Marktplaats. Op de tentoonstelling in Aken van 2008, die nu in 2009 herhaald wordt in Korschenbroich in het Museum Kulturbahnhof, waren er tientallen te zien. De meeste ogen hadden dezelfde vorm en waren op een moderne wijze vastgezet.
Deze (losse) glasogen worden nog op verschillende plaatsen gemaakt en op buitenlandse verkoopsites aangeboden. Ook duiken er partijen op die van zolders komen.
Jammer is dan dat die aangeboden glasogen op versiering geplakt worden en dat de opgeknapte!!! versiering dan duur verkocht wordt. Probleem is echter dat versiering en glasoog meestal niet uit dezelfde periode afkomstig zijn en dat het lijmen op moderne wijze plaatsvindt!
Net als het bij elkaar rapen van de (jonge)glascirkels met moderne (gekopieerde) poëzieplaatjes en die dan als oud verkopen, is het opknappen van versiering met materialen die niet uit dezelfde tijd afkomstig zijn een kwalijke zaak die het verzamelen van authentieke kerstversiering geen goed doet.

Beste verzamelaars: wees op uw hoede en koop niet zomaar iets aan bij een vreemd adres. Ook al noemen de verkopers zich verzamelaar(ster). De twee afgebeelde gezichten lagen met vele anderen in een vitrine op de tentoonstelling en hebben glasogen die met Bisonkit vastgezet zijn. Kijk eens goed want dan kun je zien dat de grootte van de glasogen niet in verhouding staan tot de oogkas! De constatering, dat de glasogen met Bisonkit waren geplakt, deed ik door me in allerlei bochten te wringen om achter de ogen te kunnen kijken.
In de tentoonstelling waren ook watten en kartonnen poppen te zien die recent gemaakt waren. Jammer is dan dat het er niet bij vermeld wordt. De suggestie wordt gewekt dat alle tentoongestelde versiering een bepaalde ouderdom heeft.
In mijn deel 2 is op bladzijde 6 een vogel afgebeeld die kraalogen heeft. Deze ogen komen ook voor op gezichten van kerstmannen. Ik hoop dat ik u met deze korte uitleg een miskoop kan besparen.

Egbert