Onderwerpen | Mijn lieveling | Verzamelaarsbomen | Periodes | Mooiste aanwinst | Literatuur en TV | Tentoonstellingen

Verwante artikelen

  KAARSENSTANDAARD

  GANZENVEERBOOM: Echt of een Mythe?

  Het blijft maar doorgaan

  OPGELET: Knutselwerk

  Hakenkruizen

  Kerstmanhoofd

  OM TE WETEN uit 2005-2009

  Een kritische opmerking

  E.N.G.e verkoop op Marktplaats

  Glasogen op kerstversiering

  Een generaal in ruste

  Kleurlingen

  Wat doen kerstmannen in hun vrije tijd?

  Zomervragen 2013

  Huisjes uit Bohemen

  De kerstman en Droste

  Vreemde inzending en vraag daarover

  Een glazen kruis als kerstversiering?

OPLETTEN | Echt of namaak?!


Regelmatig zijn er discussies of een oude of antieke versiering nu echt of namaak is. De laatste jaren zijn er mails bij mij binnen gekomen met een foto waarop kerstversiering te zien was die voor antiek of oud moest doorgaan terwijl die versiering in de laatste 25 jaar gemaakt blijkt te zijn.

Voor de duidelijkheid nog maar eens MIJN definitie van antieke of oude kerstversiering:

Als er over antieke versiering gesproken wordt dan gaat het over de tijd dat versiering voor het eerst gemaakt werd tot in de Eerste Wereldoorlog. Voor 'Oudekerstversiering' kun je een grens trekken van NA de Eerste Wereldoorlog tot in de 60er jaren. De 50er en 60er jaren zijn eigenlijk al een grijs gebied omdat er toen veel versiering gemaakt werd met gebruik van oude mallen en bepaalde laksoorten.
In de 70er en 80er jaren werd het kerstgebeuren veel commerciëler en zijn veel nieuwe modellen voor kerst(boom)versieringen gemaakt en werd de markt daarmee overspoeld. Die productie noem ik 'Nieuwe ballen'. Veel liefhebbers verzamelen uit de verschillende periodes. Sommige vinden kerstversiering die 10 jaar oud is ook oud maar dat moeten ze zelf weten. Voor mij houdt het verzamelen van kerstversiering op bij de 60er jaren. Alles wat daarna op de markt is verschenen wordt door mij incidenteel aangekocht maar heeft eigenlijk niet mijn interesse.

Echter, na de val van de muur in 1989 (dus de recente periode), zijn er handige personen geweest die ingespeeld hebben op de rage van het verzamelen van antieke en oude kerstversiering. Zij bezochten in het Oosten de glasblazerijen en lieten met oude vormen een nieuwe productie maken. Gelukkig hebben zij wel de klok horen luiden maar niet altijd weten zij de klepel te hangen en daardoor werd, en wordt er nu nog steeds, gebruik gemaakt van moderne materialen. Firma’s die al werkzaam waren in die branche hebben veelal niet de intentie om hun nieuwe productie als antiek op de markt te brengen maar de louche handelaren doen dat wel! Schaf ook eens het boek aan van George Johnson. Hij beschrijft in Christmas Ornaments & Collectibles de recente productie en verduidelijkt dat met vele afbeeldingen.


namaak kerstversiering

Het gaat niet alleen om glazen versiering maar er worden ook andere zaken nagemaakt zoals: kerstboompjes, spinsels, poëzieplaatjes, watten popjes, kometen en niet te vergeten de kerstmanpoppen in allerlei soorten en maten van papier-maché. Het is echter teveel om op te noemen maar bezoek in Duitsland eens de verschillende Weihnachtsmusea en de winkels/fabrieken die kerstproducten verkopen. In de winkels kun je de nieuwste productie in de schappen zien staan en vergelijk die dan eens met de versiering die je in de musea gezien hebt. Veel van die nieuwste productie komt in Nederland niet eens op de markt en is daarom onbekend bij een groot (verzamelaars)publiek. Handelaren maken daar handig gebruik van door ze als oud aan te bieden. Kersttentoonstellingen in Duitsland te bezoeken is ook een manier om je kennis te vergroten. Neem eens de moeite om daar naar toe te gaan zodat je niet afhankelijk wordt van wat anderen je (willen) uitleggen!
Door versiering goed te bekijken, wat erg moeilijk is vanaf een foto, kun je je een miskoop besparen. Kijk dus naar moderne materialen als lijm, nietjes, dozen, touw etc. Vaak zijn dopjes met een zuur behandeld om ze een roestig uiterlijk te geven terwijl de doos waar ze in aangeboden worden aan de buitenzijde een hagelschoon nietje heeft! Regelmatig is het verhaal van een verkoper te horen dat de versiering van een oud vrouwtje is geweest of dat het van een zolder komt en er al vele jaren heeft gelegen. Vreemd is dan wel dat de doos en verpakking nieuw zijn! Plakplaatjes op Nationaalballen worden verdoezeld door er aan de randen van de plaatjes wat glitter op te lijmen zodat die naad niet te zien is.

Op markten zie je ook heel vaak versiering met een wat zwarte vieze kleur er op. Dat komt doordat die versiering in de walm is gehouden om ze een ouder uiterlijk te geven. Producten die gemaakt zijn van polyester zijn haast niet van echt te onderscheiden. Alleen door er met een mes in de snijden kom je er achter dat het geen papier-maché is!
Kwalijk is het als handelaren je proberen te overtuigen dat een versiering oud is terwijl ze er zelf weinig of zelfs helemaal geen verstand van hebben. Denk er aan: zij willen geld verdienen. Dat veel verkopers een versiering aanprijzen als oud terwijl er iets stof op ligt is natuurlijk een lachertje. Ook kringloopwinkels bezondigen zich hieraan. Natuurlijk is een kerstbal oud zodra het in de handel is geweest maar het begrip oud heeft bij mij een andere betekenis.
Dat verzamelaars na aankoop vaak niet willen horen dat ze een versiering gekocht hebben die veel jonger is dan ze gedacht hadden is jammer. Vooral als je er (te)veel geld voor betaald hebt. Dat ik, door mijn mening te geven over de versiering, dan de boeman ben zult u wel begrijpen maar ik blijf vechten tegen dit soort zaken. Gelukkig sta ik er niet alleen voor want er zijn ondertussen ook andere verzamelaars die regelmatig verkopers er op wijzen dat met wat ze aanprijzen niet altijd klopt met de werkelijkheid.
In deze rubriek zullen versieringen te zien zijn (en steeds aangevuld met hulp van u) die als antiek of oud worden verkocht, of waarvan de suggestie gewekt wordt, terwijl ze dat niet zijn.
Een mooi voorbeeld is de AJEKO vogel die aangeboden werd op E-bay als een product uit Lauscha en die gemaakt zou zijn in de 20er jaren! Of de AJEKObal die als bom aangekleed wordt met Nationaalplaatjes als zijnde een product uit de periode rond de eerste Wereldoorlog! Als liefhebber van AJEKO weet je dat die productie heel herkenbaar is en pas in de 40er jaren begonnen is. Je wordt er echt niet goed van hoe verkopers de boel proberen te belazeren.

Op christmas-past.com had ik een aantal artikelen geplaatst over NEP en Namaak en waarschuwde ik om bepaalde handelaren te mijden. Om die artikelen terug te zetten is mij op dit moment teveel werk. Daarom worden er eerst alleen de afbeeldingen geplaatst.
Ik hoop dat u als bezoeker en liefhebber mij wilt helpen door afbeeldingen te sturen van versiering waarvan u denkt dat er iets niet klopt. Het is natuurlijk niet de bedoeling om mij uw totale collectie te sturen met de vraag of het allemaal echt is. Alvast bedankt voor de moeite, ook namens de andere verzamelaars.
Laten we samen deze problemen proberen op te lossen. Misschien dat door deze rubriek in ieder geval de handel in Nederland wat eerlijker gaat verlopen. Of deze rubriek de handelaren in het buitenland onder ogen komt is nog maar de vraag maar misschien dat u ze er op kunt attenderen?
O ja, misschien dat u het nog niet weet? Een koop op het internet, bij een bedrijf, kan binnen 14 dagen weer ongedaan gemaakt worden en de verkoper is wettelijk verplicht om dat te accepteren. Voor meer informatie over uw rechten als koper zoek eens op internet. Doe uw voordeel hiermee.


Oplichting op Marktplaats?!

Ik ontving een mail met de melding dat er op Marktplaats een advertentie stond. Bij de advertentie was te lezen dat het om “Antieke hangers zou gaan voor het ophangen van Antieke kerstballen”! Zelfs een datering van 1900/1910 had de adverteerder er bij gezet. Volgens ons gaat het om moderne klemringen die om een gordijnroede gaan waar dan de gordijnen aan opgehangen worden. Pas dus even op met bieden!