Overzicht artikelen


E.N.G.e verkoop

Afgelopen week kreeg ik van een verzamelaarster de tip dat er op Marktplaats een advertentie stond waar E.N.G. materiaal aangeboden werd. De tipgeefster had zo haar bedenkingen. Nieuwsgierig als ik ben natuurlijk even gekeken. Ik wil u de beschrijving van de aangeboden producten niet onthouden.

Beschrijving
3 Dozen Oude Antieke Kerstballen van de Eerste Nijmeegse Glasblazerij.
Er zijn maar weinig Nederlandse Kerstballen geproduceerd in het verleden. De E.N.G. bestond van 1946 t/m 1950.
Deze dozen horen bij elkaar en worden alleen samen verkocht.
Op de doos links-onder met piek zit geen etiket van de E.N.G., is wel E.N.G. kerstversiering. Diverse vormen, kerstman, vis, vogels, beursje etc. (1 deukbal beschadigd). Alle andere items in uitstekende staat.
Meer detailfoto's op aanvraag.


Hier één van de drie dozen die aangeboden wordt.
Links onderin de Kerstman.


Het is natuurlijk prachtig dat er weer iets opgedoken is van de E.N.G. maar niet alle aangeboden kerstballen zijn producten daarvan. In mijn delen 2 en 3 zijn afbeeldingen geplaatst van versiering die na langdurig onderzoek officieel als E.N.G. productie aan te merken is. Hoe datering en geschiedenis tot stand is gekomen kunt u in die boeken lezen.
Van de op Marktplaats aangeboden 29 stuks versiering zijn 12 stuks en de piek van de E.N.G. De twee vogels zijn dubieus. Waarschijnlijk komen die uit Tsjecho-Slowakije. Wat wel een mooi product is van de E.N.G. en niet regelmatig te koop is namelijk de wat platte Kerstman in de okerkleur.
De overige versiering zal diegene, waar vroeger de kerstversiering van was, er regelmatig bij gekocht hebben maar zijn dus niet gemaakt bij de E.N.G.. Regelmatig zie je dit soort advertenties en dan vraag je je af of de verkopende partij wel genoeg kennis heeft. Houden zij er wel rekening mee dat “grootmoeder” ook regelmatig bij de Bijenkorf of noem maar op V&D kerstversiering aankocht als er weer eens iets gesneuveld was? Kerstversiering in een doos waar een etiket op zit hoeft niet te betekenen dat ALLE daarin aanwezige kerstversiering van die firma is! Dat geldt ook voor de datering!