Onderwerpen | Mijn lieveling | Verzamelaarsbomen | Periodes | Mooiste aanwinst | Literatuur en TV | Tentoonstellingen | Opletten


Hakenkruizen

Kort achter elkaar, 13 en 15 april 2014, werd ik geconfronteerd met vragen over versiering waarvan gedacht werd dat het om oude versiering ging en dat ze de hoofdprijs in de loterij gewonnen hadden!

“Goedendag! Mijn man en ik kwamen 2 swastika kerstballen tegen. De mevr. had er nog 4 te koop en vroeg 10 euro per stuk. Ze was blij dat ze er vanaf was. Ze had ook nog een grote set te koop met een piek en 8 ballen voor 110 euro. Ik heb 2 losse gekocht voor 10 euro per stuk. Een goeie koop of een kat in de zak? Mvg lizette”.

Mijn antwoord was: “Zoals ik op mijn site regelmatig schrijf “mensen sturen mij altijd afbeeldingen achteraf en dan mag ik het verlossende woord zeggen. In dit geval is het weer raak. Namaakartikelen! Jammer voor je.”


swastika kerstbalswastika kerstbal

Een paar dagen later kreeg ik een telefoontje van Roderick. Hij vertelde dat hij in de handel zat (antieke boeken etc.) en af en toe eens een gokje wilde wagen om artikelen te kopen die afwijkend waren. Op de markt in Tongeren zag hij een paar bijzondere kerstversieringen. Het verhaal van de verkoopster “dat het om zeldzame oude kerstboomversiering zou gaan” trok hem wel aan en hij ging over tot koop. Maar ja, dan wil je als je thuis komt wel eens weten of het om echte oude versiering gaat. Dus op het internet eens gezocht! Toen hij op mijn site mijn telefoonnummer tegenkwam was een telefoontje gauw gedaan. We hebben een lange tijd met elkaar gesproken. Hij probeerde uit te leggen hoe de versiering er uit zag. Het bleek ook om versiering te gaan met een swastikamotief die wij hakenkruizen noemen. Bij mij begon meteen een belletje te rinkelen toen ik ook nog hoorde dat hij ze op de markt van Tongeren had gekocht. Een markt waar veel handel gedreven wordt maar waar ook kerstversiering als oud verkocht wordt terwijl die ouderdom alleen bestaat uit wat stof op de versiering! Ik vroeg Roderick om een paar foto’s te sturen. Dat heeft hij gedaan en mijn vermoeden bleek juist te zijn. Net als bij Lizette bleek het om dezelfde soort namaakversiering te gaan.

Hitler kerstbalHitler kerstbalswastika kerstbal
Hitler kerstbal

Roderick had ook nog een totaalfoto gezonden waar twee met hakenkruizen versierde harten op stonden. Tijdens het bewerken van die foto heb ik per ongeluk de originele foto na het veranderen gewist! Stom, maar ook ik maak wel eens fouten. Sorry! Daarom heb ik alleen het rode hart kunnen afbeelden. Gelukkig had ik nog wel een afbeelding van het zijaanzicht van de Hitlerbal evenals de details van de dopjes. De dopjes op al deze afgebeelde versiering zijn recentelijk gemaakt en zo bewerkt dat er roest op te zien is.

swastika kerstbal

Verder lijkt het mij dat de versiering gefotografeerd is op dezelfde ondergrond. Toeval? Is de vragenstelster, Lizette dus, de partner van Roderick? Of ben ik nu te wantrouwend? Geloofde zij mij niet en liet haar partner bellen? In ieder geval heeft zij na mijn antwoord niets meer van zich laten horen. Ach, dat ben ik al wel gewend.

Wat weet ik van een Hitlerbal: alleen dat een glasblazer, die zijn werkplaats en winkel bovenaan de hoofdstraat in Lauscha heeft, zo’n mal bezit en die mij liet zien toen ik hem een paar jaar geleden bezocht. Hij vertelde dat tijdens het verbouwen van een woning er in de oude lemen wand, als opvulling, verschillende oude kerstversieringmallen tevoorschijn kwamen. Eén daarvan had een afbeelding van de Hitlerkop. Toen hij de mal gebruikte en het resultaat aan zijn dochter toonde sloeg die de bal stuk. Die mal wilde hij niet aan mij verkopen. Als ik weer in Lauscha ben zal ik hem eens vragen of hij de Hitlerkop in productie heeft genomen. Originele OUDE kerstballen waarop hakenkruizen of nationaalsymbolen voorkomen zijn erg kostbaar en als je ze voor een tientje te pakken kunt krijgen heb je echt een hoofdprijs gewonnen.

Swastikasymbool

swastikasymboolswastikasymbool

Dit symbool is al in de oudheid bekend maar wij kennen het hoofdzakelijk als een uiting van de nazi’s. Het motief dat wij hakenkruis noemen was al afgebeeld in de Keltische kunst (o.a. op de afgebeelde broche) en op de gouden gewichten van de Ashanti in Ghana.

De informatie heb ik van De Swastika - Het symbool van de boeddha's.Een heel interessante site die ik aan kan bevelen. Voor nog meer namaak kijk ook eens de artikelen bij Om te weten uit 2005-2009.

Als we het dan toch weer over de namaakproductie van kerstboomversiering hebben, welke gemaakt zijn met oude mallen, het volgende: in de artikelen Een generaal in ruste en De kerstman en Droste vermeldde ik het adres van Nostalgie - Christbaumschmuck. Ik attendeerde u er op om die site eens te bekijken want de producten van die firma worden regelmatig door op geld beluste handelaren als ”Antiek” aangeboden. Als reactie daarop stuurde Susan mij twee adressen.

Het eerste adres is van de bekende verkoopster en verzamelaarster Käthe Wohlfahrt. Het andere is van een firma uit Hamburg. Ik geef u van beide een paar voorbeelden maar het lijkt mij verstandig dat u zelf die sites eens gaat bekijken. Er is genoeg te zien: zeppelins, vogels, pieken, figuren en vooral de vormen die de meeste verzamelaars zoeken. Let u eens op de roestige dopjes, de nagemaakte verouderingsbeschadigingen en de knijpers bij de versiering die op een veer staan. Neem die waarneming in u op en doe er uw voordeel mee als dit soort versiering als antiek aangeboden wordt.


namaak kerstversieringnamaak kerstversiering namaak kerstversieringnamaak kerstversiering

Voor prijzen van vele tientjes worden ze aangeboden. Een oud dopje en een oud poëzieplaatje is gauw geplakt om het voor oud door te laten gaan. Nogmaals: wees gewaarschuwd!

namaak kerstversieringDe Belgische verzamelaarster stuurde nog een verwijzing naar de site van Ralph Giguere mee. Op die site de nieuwste producten van papier-maché. Hiernaast een klein overzicht. De kerstmanpoppen die als voorbeeld gebruikt zijn werden aan het eind van de 19e en aan het begin van de 20e eeuw gemaakt. U ziet dat ze bedrieglijk echt zijn!