Overzicht artikelen


Herkenning


Zoals ik eerder al aangaf zijn er verschillende reacties binnen gekomen op mijn vraag of iemand wist wie de figuur was die op het poëzieplaatje afgebeeld stond bij de ballon uit de periode van voor 1900.

Wat meer uitleg
In deel 1, op blz. 18, heb ik al vermeld dat het om de Engelse koning George 5, 1910-1936, zou moeten gaan. Na vergelijking met een aantal foto’s uit zijn jongere periode is het vrijwel zeker dat HIJ het moet zijn die op de ballon geplakt is. Het is, onder de loep te zien, dat het om een jong knulletje gaat met een dunne snor en mooi gekapte haardos! Zijn broer Albert Victor heeft een totaal ander gezicht.
Verwijzingen van andere verzamelaars i.v.m. de titel Marshal of the Royal Air Force heb ik nagetrokken maar omdat het probleem speelde in 1919 moet ik dat uitsluiten want dan moet hij een ouder hoofd op het plaatje hebben. Een afbeelding die ik op blz. 8 van deel 2 heb afgedrukt laat George Frederik Ernst Albert als de Prins van Wales (1901-1910) zien.

Het is natuurlijk erg moeilijk om aan te geven waarom hij op een ballon geplakt is. Er zijn een paar mogelijkheden: dat het in 1893 gebeurd is tijdens zijn trouwen met Mary de Teck of na het overlijden van zijn oudere broer in 1892. Zijn oudere broer was troonopvolger en door zijn overlijden werd Albert de troonopvolger en ter ere daarvan kan het zijn dat het plakplaatje op de ballon is gekomen. Als het met het huwelijk gebeurd zou zijn verwacht je dat zijn vrouw er bij afgebeeld is. Natuurlijk kan die er afgevallen zijn maar (ik heb nergens gelezen dat zij een gevallen vrouw was) omdat ik twee van die ballonnen heb waar alleen de vlag met Georges hoofd opstaat, zou het toeval zijn als de vrouw bij beide ballonnen verdwenen is. Ook kan het nog zijn dat het gebeurd is nadat zijn vader was overleden en Albert in 1910 koning-keizer van het Britse rijk werd. Maar zoals ik hier boven al schreef, dan moet hij een wat ouder hoofd hebben.

Beste verzamelaars, zoals u ziet probeer ik zoveel mogelijk de achtergronden van het hoe en waarom te ontdekken zodat ik u zo goed mogelijk kan informeren. Mede dankzij een aantal bezoekers van mijn site ben ik daar weer in geslaagd. Allemaal bedankt voor de reacties.

Bron: George V van het Verenigd Koninkrijk