Overzicht artikelen


Speelgoed voor de kerstboom? Wie helpt?


Jouets pour Arbres de Noel! Dit is te lezen op de binnenzijde van een houten kistje. Kan ik dit vertalen in “Speelgoed voor kerstbomen”? Zo ja, zijn dan de voorwerpen op de volgende afbeeldingen dan versiering voor de kerstboom?

Willy stuurde mij een mail met de vraag of ik iets wist over de voorwerpen die in het kistje zaten. Zij/hij had dit geërfd van een voorvader. Zij/hij wilde graag weten of die “versiering” bij mij bekend is en welke vloeistof er, bij sommige, in zit. De ‘versiering’ is tegen breuk beschermt met watten.
Mij is deze versiering onbekend en ik zou niet weten waar de productie ervan zou hebben plaatsgevonden. Mijn gedachten gaan uit naar een voorvader die laboratoriumglas maakte en daar een dopje met ophangoogje aan vast heeft gemaakt. Ik ga er wel vanuit dat de inhoud van de kist, waar de tekst op slaat, niet verwisseld is in de loop van de tijd.

Mooie vormgeving met in de holle buis een gelige vloeistof. De vloeistof is niet lichtgevend. Typisch is dat aan beide zijden er een ophangoogje is gemaakt zodat de “versiering” op twee manieren opgehangen kan worden. Willy vermelde nog: “Ik herinner mij nog vaag dat ze bij mijn overgrootvader in de kerstboom hingen. Ze werden opgehangen met 'tamboerkesgaren' (zeer sterk rood -bruin vlasgaren). Wij, als kinderen, mochten toen niet in de buurt van de natuurlijke kerstboom komen wegens het brandgevaar, mede door het gebruik van echte kaarsjes onder deze kerstversiering. Door de warmte ging de vloeistof zich in de buisjes verplaatsen / opborrelen. Het was een fascinerend schouwspel.”

Is er iemand die Willy van een antwoord kan voorzien? Mail mij dat even zodat het antwoord ook op de site gezet kan worden