Overzicht artikelenDit moet ik even kwijt


Zoals u de afgelopen 2 jaar heeft kunnen lezen had ik besloten om dubbelen uit mijn collectie in de verkoop te doen. De verkoop is een groot succes geworden. Vele honderden verzamelaars uit binnen en buitenland hebben de moeite genomen om naar Zwolle te reizen. Daarvoor mijn dank! Deze bezoekers hebben vaak uitvoerig kennis kunnen nemen van mijn ervaringen en expertise. Met eigen ogen hebben zij kunnen waarnemen hoe je oude kerstboomversiering kunt herkennen. Versiering die meegebracht was om te laten zien werd beoordeeld en op waarde ingeschat. Kleine reparaties kon ik uitvoeren als dat nodig was en de bezoeker was weer tevreden gesteld! Menigmaal kwam natuurlijk ter sprake waarom er geen belangstelling was om de collectie van zo’n tienduizend stuks ergens onderdak te verlenen. Over die problematiek schrijf ik nog een artikel waarin ik aan ga geven met welke panden, organisaties en gemeenten ik bezig ben geweest. Er waren verzamelaars die mij met tranen in de ogen vertelden hoe erg zij het vonden dat de collectie uit elkaar ging. Maar zoals sommige zeiden “we doen er allemaal aan mee door de versiering te kopen”.

Jammer genoeg waren er ook personen die de afstand naar Zwolle, om hun collectie/handel en informatie aan te vullen, bezwaarlijk vonden. Ik verbaas mij daarover. Vandaag de dag lijkt het wel dat het materiaal bij de voordeur afgeleverd moet worden. Moeite er voor doen is blijkbaar bij die “verzamelaars/handelaren” teveel van het goede. In de 30-35 jaar dat ik verzamel zijn door mij tienduizenden kilometers gereden en zijn de objecten en de onderzoeken mij niet in de schoot geworpen. Verder maak je dan tijdens zo’n verkoop mee dat er afspraken gemaakt worden en de mensen dan niet op komen dagen! Het fatsoen om een gemaakte afspraak dan afmelden is er niet bij. Sommige melden zich een dag van te voren af en beloven een nieuwe afspraak te maken maar die afspraak moet nu nog gemaakt worden! Verkoop via Marktplaats gaat ook vaak op die manier. “Kunt u het ook inpakken en versturen?” Heel duidelijk geef ik op mijn site en op MP aan dat verzenden niet aan de orde is maar blijkbaar zit de maatschappij zo in elkaar want regelmatig werd ik in die 2 jaar daarmee geconfronteerd. Het ergste wat ik meemaakte was toen ik de vraag kreeg van de eigenaresse van een Brocanterie in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch: “wilt u twaalf pieken met belletjes even opsturen”! Welke grote doos heb je wel niet nodig om zoietskwetsbaars in te pakken. Een stalen zeecontainer?? En wat te denken van de tijd die je moet nemen om hetbreukvrij in te pakken!! Ik mag er voor niets wel tijd in stoppen maar een handelaar is nog te beroerd om eens naar Zwolle te rijden terwijl er nog veel meer dan alleen die pieken met belletjes in de verkoop is.

Smoesjes dat ze een hand gebroken hebben en niet rijden kunnen of dat het financieel niet mogelijk is om de brandstof te betalen of dat ze geen auto hebben. Ach, wie weet trapt Egbert wel in onze verhaaltjes! Beste geïnteresseerden waarom wel allerlei markten aflopen, ritten maken en toegang betalen voor speciale beurzen en Zwolle is te ver? Ik hoop dat u snapt dat ik klaar ben met dat soort figuren!

Mijn service was nog, dat ik mensen die met het openbaar vervoer kwamen, ophaalde en weer weg bracht naar het station. Velen hebben daar gebruik van gemaakt en vonden dat erg plezierig. En als de persoon nog nooit in Zwolle was geweest nam ik ook nog de moeite om een kleine stadsrit te maken zodat onze Sassenpoort in het echt bewonderd kon worden!

Gelukkig heb ik ook goede ervaringen opgedaan en kennis gemaakt met vriendelijke verzamelaars. We hebben verhalen kunnen uitwisselen en ik ben tevreden dat een groot deel van de antieke en oude kerstversieringen verspreid is over verschillende verzamelaars. De gratis koffie met koek, die mijn vrouw Netty steeds verzorgde, viel in goede aarde en wij werden dan ook vaak blij verrast doordat bezoekers een bloemetje of wat lekkers meebrachten. (Dat hadden ze niet moeten doen!)

De kerstkamer is aangepast. Zes vitrines en vier bomen zijn vol gehangen met mijn eigen collectie. Zelf vind ik de vitrine met daarin maar liefst 108 vogels uit de periode 1880-1910 het mooist maar ja, wie ben ik! De 18 eeuwse luchter van Wallendorfporselein heeft ook een plaats aan het plafond gekregen.

Als u de collectie wilt bekijken bent u welkom. Wel even een afspraak maken. Voor een avondvullende lezing over oude kerstversiering neem even contact op.

Mede namens Netty wens ik u nog veel leesplezier en een gezonde toekomst.