Overzicht artikelenzeppeling als kerstversieringZEPPELIN D-LZ 127


Lotte stuurde de Lieveling van haar vader Marinus in. Lotte schreef “Deze zeppelin is echt mijn vaders trots. Door hem en mijn moeder ben ik 'besmet' geraakt met het oude kerstballen virus. Altijd hingen er oude vogeltjes etc. in de boom. Maar deze is sinds een paar jaar mijn vaders lieveling!”. Ze vroeg of ik haar meer kon vertellen over de 10,5 cm lange zeppelin, zeldzaamheid, ouderdom en waarde.

Wat mij opviel aan de zeppelin waren de dopjes. Normaal is dat er geen dopje op een vroege zeppelin zit. Bij verticaal ophangen komt de zeppelin namelijk niet mooi uit. Waarschijnlijk dat het koordje ooit eens vervangen is en dat de toenmalige eigenaar, om het schuren op het glas tegen te gaan, de dopjes er aan gemaakt heeft. Dopjes die lijken op de dopjes van de E.N.G.? Voor verdere informatie ben ik op het internet eens gaan zoeken.

Op Wikipedia vond ik het gegeven dat de LZ 127 zijn eerste vlucht in 1928 maakte. In het boek Weihnachtszeit, dat uitgegeven is bij het Bayerisches Nationalmuseum, is op blz. 209 een afbeelding te zien met daarop een aantal zeppelins waaronder de D-LZ 127. Als datering wordt daar 1914-1917 gegeven!! Tja, als je de geschiedenis niet kent van je eigen zeppelins is dat toch een kwalijke zaak. Niet dan? Ook op bekende (buitenlandse) verkoopsites is een datering van “ongeveer 1900” te lezen. Blijkbaar nemen de verkopers niet de moeite om zich eens te verdiepen in het fenomeen “zeppelin”. Een beetje kenner weet toch dat zeppelins een nummer toegewezen kregen en dat je daardoor een datering vrij goed in kunt schatten? Gemakzucht? Wel worden voor zeppelins prijzen gevraagd die er niet om liegen. Lotte verbaasde zich daarover. Ik had haar namelijk gevraagd om zelf ook eens op het internet onderzoek te doen.

Blijkbaar vinden inzenders voor de “Rubrieken” het normaal dat ik alles uit mag zoeken terwijl je zelf zoveel op het internet kunt vinden! In mijn deel 1 op blz. 21 heb ik al geschreven over de L.Z.1. en de L.Z.3. Van de L.Z.3 is daar ook nog een afbeelding van te zien. Ik mailde Lotte dat dan ook maar klaarblijkelijk is ze niet in het bezit van mijn boeken want anders had zij achterin deel 1 ook in de literatuurlijst het internetadres kunnen vinden waar zeppelins op besproken worden. Over de waarde van een zeppelin kan ik kort zijn: dat is wat de gek er voor over heeft maar zoals op deze site te lezen is hou ik mij verre van prijzen. Om een beeld te krijgen van de prijsontwikkeling zal straks in deel 4 een prijsindicatie te zien zijn bij de vele afbeeldingen van oude kerstversiering.