Video I
Dieren, kinderen en sprookjes

We zien dat de puzzels van dieren, kinderen en sprookjes zeer kleurrijk zijn. Puzzels voor kinderen waren er voor de leeftijd vanaf 3 jaar. Kinderen hebben iets met dieren en daar werd op ingespeeld. We zien dan ook regelmatig liefelijk aandoende voorstellingen met vaak jonge dieren. Kinderen worden vaak afgebeeld in groepen maar traditioneel heeft het meisje poppen om zich heen en de jongen wordt wat stoerder neergezet.
De puzzels werden door verschillende firma’s op de markt gebracht. Om er enkele te noemen: K-puzzle (Firma Klaus), Philmar Made in Great Britain, Williams Ellis & Co Ltd London, Jaymar, Kolibri (K-puzzle), Kompas, Simplex. Bij de sprookjes, hoe kan het ook anders, heeft Walt Disney een grote vinger in de pap. Licenties werden over de hele wereld verkocht. Soms is onderaan de puzzels de naam van een ontwerper te lezen.
Bij de dieren zien we op de ‘Philmar M1008 Jigsawpuzzle’, de naam ‘William Maile’? staan. Het gaat om de puzzel waarop kalkovens en schapen te zien zijn.
De puzzel waarop cowboys een paard aan het beslaan zijn is een ‘Perfect’ puzzel en de ontwerper is Charlie Dijk 1960. De ganzenpuzzel bestaat uit gezaagd triplex en is van rond 1910 en zou volgens de naam er onder ontworpen zijn door C. Tooly 199.
De haan heeft als ontwerper; C.C. v/d Bosche. De kat in het bed is een bedenksel van Piet Gertsnaam. Of bij de kinderen, die spelen bij een sneeuwpop de ontwerper alleen met een B gemerkt is? De Simplexuitvoering No 607, de politieagent die het verkeer regelt en de tweede puzzel uit die doos waar het meisje het deeg aan het rollen is, zijn gemerkt met Michaëlis. Bij ‘Vrouw Holle’ is Willem Boo te lezen.
De Cinderellauitvoering zou ontworpen zijn door ‘Fleade?’. Soms zijn er enkele initialen te lezen maar vaak zijn namen onleesbaar. Soms is de afbeelding wazig die op de puzzel is afgedrukt evenals de voorstelling op de doos. Zou er in die tijd geen controle geweest zijn op het drukwerk?
De prijzen van een puzzel: soms is er nog een stickertje op de doos aanwezig van V&D of Bijenkorf. De haan van Kolibrie kostte 1,10 gulden in die tijd en het konijn dat de was aan het ophangen is 1,95. De K-puzzle (Made in England) met een houten paard er op afgebeeld en aan de andere zijde van de stukjes de voorstelling waar een dubbeldekker op staat, kostte toen 2,95 maar daar had je dan ook een speciale puzzel voor. Van de Sinterklaaspuzzel kan ik nog vermelden dat die 78 x 58 cm groot is en uit stukken bestaat van ± 9,8 cm vierkant. Waarschijnlijk gaat het om een oude schoolplaat die verknipt is.


Aanbiedingen bij webshops